Stabiliteitsproef

06 november 2015 – Op deze mooie herfstdag werd de rondvaartboot gekeurd voor het verkrijgen van het definitieve certificaat. Vandaag stond de stabiliteitsproef op het programma.

Bouwpartner Meesterwerk had via de Stichting Phusis gezorgd voor 25 personen die als ballast zouden fungeren. De mensen werden geteld en hun gewicht werd genoteerd. Eenmaal binnen moesten zij allen tegelijk, rustig dwars oversteken van de ene zijde van de boot naar de andere zijde. De keurmeester nam met de duimstok in de hand zeer precies op hoeveel centimeter de boot uit het lood kwam te liggen. Hij kon tevreden zijn: slechts enkele centimeters. Er kwamen nog enkele verbeterpunten aan het licht die echter op korte termijn verholpen zouden kunnen worden.

Na de keuring werd vanuit Kloosterhaven nog een vaartochtje in de richting van de Asser Zitheuvel gemaakt. Op de terugweg was de energie in de accu’s verbruikt en sterke mannen moesten de boot de laatste paar honderd meter, als in oude tijden jagen, hetgeen hen verrassend gemakkelijk afging.